perjantai 29. kesäkuuta 2012

Pinaattifetapiiras ja munakoisonapit

Multa pyydeltiin niitä Vapaapäivä Khaijan kanssa -postauksessa esiintyvien ruokien reseptejä ja niitä jaankin täällä oikein mielelläni, sillä molemmat ruokalajit olivat oikein mielettömän herkullisia! Fetapinaattipiirakkaan ihastuimme porukalla, kun ihana Henna sitä leipoi ystävämme synttäreille viimesyksynä. Munakoisonapit olivat yllättävän maukkaita (onnistuin maustamisessa aikas hyvin!) ja yllättävän epämunakoisomaisia. En ole aiemmin ollut nimittäin mikään suurin munakoisofani, mutta nuo olivat niin hyviä, että olen tehnyt niitä jo tuon jälkeen toistamiseenkin.







Fetapinaattipiiras

Pohjan tein googlesta piirakkapohja -hakusanalla ensimmäisenä löytyneellä reseptillä, joka meni näin (tosin voin korvasin kasvirasvalla, juoksevalla keijulla siis):

150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl vettä
1/4 tl suolaa



Täyte:

sopiva kasa pinaattia
1 sipuli
2dl ruokakermaa
n. 200 g fetajuustoa
2 kananmunaa
2-3 valkosipulinkynttä
musta-ja valkopippuria maun mukaan
1 grande tomaatti


Hienonna sipuli ja kuullota hetki paistinpannulla tilkassa öljyllä ja heitä perään mausteet. Ota sitten sipuli pois pannulta. Pilko pinaatti ja valkosipuli ja kuullota niitä pannulla, kunnes pinaatti menee kasaan ja alkaa kypsyä. Lisää silvottu tomaatti kääntele hetki, sitten lisää kuullotettu sipuli ja ota sivuun levyltä.
Vatkaa munaset kevyesti kulhossa. Leikkaa feta pieniksi paloiksi ja laita joukkoon kerman kanssa.

Laita pinaattiseos esipaistetun pohjan päälle, ja levitä fetaseos tasaisesti sen ylle. Päälle voit ripotella juustoraastetta. Lausu ennen uuniin laittamista joku kiva rukous ja loitsu, että piirakka onnistuu ja valloittaa syöjiensä sydämen.

Paista 175 asteessa noin 50 minuuttia, tai kunnes piirakka on kauniin vaaleanruskea.





Munakoisonapit


Munakoisonappien valmistaminen tällä tavoin oli hyvin yksinkertaista ja valmistinkin ne ystäväni suullisesti kertoman reseptin perusteella hiukan itse säveltäen. Eli tarvikelistaan:


Munakoiso
Tomaattimurska
Tomattipyre
Pari-kolme valkosipulinkynttä
Muutama sipuli
Juustoraastetta


Valkopippuria
Chiligrillimaustetta 
Paprikajauhetta
Öljyä


Noiden lisäksi noihinhan voi keksiä melkeinpä mitä tahansa. Ainakin tällaisena vuohenjuustorakastajana meinaan tesmata vielä lähipäivinä versiota, josta löytyy vuohenjuustoa ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Ruokaisemman version saisi lisäämällä täytteeseen papuja, jauhelihaa tai mitä nyt ikinä syökään. Uskonpa melkeinpä minkä tahansa itseään miellyttävän juuston tuohon ruokaan sopivan.


Eli ensin laitoin uunin kahteensataan (200) ja viipaloin  munakoison sentin paksuisiksi viipaleiksi, sekä ruskistin viipaleita hiukan pannulla öljyssä kummaltakin puolelta. Ladoin siivut uunipellille ja valmistin tomaattikastikkeen samalla pannulla. Eli ensin kuullotin sipulit ja valkosipulin, sekä lisäsin joukkoon mausteita fiiliksen mukaan. Tämän jälkeen kaadoin samalle pannulle tomaattimurksan ja pyreen ja annoin kiehua miedolla lämmölä jonkin aikaa (5-10 min?). 


Kun kastike oli valmista, lapioin sen kauhalla munakoisoviipaleiden päälle ja heitin vielä juustoraasteet ihan päällimmäiseksi. Äiskän maidottomiin versioihin käytin raastettua soijajuustoa. Tämän jälkeen laitoin napit uuniin, kunnes juusto oli sulanut ja saanut pikkaisen väriä. 


Olen muuten tehnyt pari monelle varmasti itsestäänselvää oivallusta ihan hiljattain parin viime vuoden aikana, ja olenkin saanut sen myötä ruuastani maistuvaa. Eli mausteita ei tarvitse pelätä. Etenkin jos tekee isoa satsia, tarvitsee ruokaan lisätä mausteita melkoisesti, että sen saa maistuvaksi. Lisäksi sitä soossiahan voi kesken valmistuksen myös maistaa. Voi kuinka niitä makuja voikaan sitten vielä säätääkään, kun tietää mitä vielä uupuu. Kuinka tyhmäksi sitä itsensä tunteekaan, kun aiemmin on ihan sokkona laittanut pöperöitään tarjolle ja sitten miettinyt, mikeivät ne maistu miltään tai ainakaan siltä, miltä on tarkoittanut. Mutta onneksi tehdessä oppii.



Ja eikun bon appetit!

<3:Khaija

4 kommenttia:

  1. Looks delicious!!! Definitely trying these recipes for sure :)

    Jess xx

    http://showponyblog.blogspot.com.au/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Those are definitely worth of trying! Tastes so good ((-:

      Poista
  2. Haluun tota piirasta nyt heti! Voiskin leipoa tänään.. ;)

    VastaaPoista